HOE LANG KAN IK VEILIG IN DE ZON BLIJVEN?

Iedereen weet dat je kunt verbranden als je te lang in de zon zit. Maar wat is te lang? En is dat voor iedereen hetzelfde? Je leest het hier.

Met zonkracht wordt aangegeven hoeveel ultraviolette straling in het zonlicht de aarde bereikt. Zonkracht wordt bepaald door aan de hand van de volgende vier factoren:

Hoogte van de zon: hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Als de zon recht boven je staat, zijn de UV-stralen het kortst en de zonkracht dus het sterkst. In Nederland is tussen 12.00 en 15.00 de zon het krachtigst.

Dikte van de bewolking: hoe meer wolken, hoe moeilijker het voor UV-stralen is om erdoorheen te komen.

Mate van weerkaatsing: door weerkaatsing wordt UV-straling sterker. Zo zorgen zand, water en sneeuw ervoor dat UV-stralen weerkaatsen.

Dikte van de ozonlaag: voordat UV-stralen de aarde bereiken, moeten ze door de ozonlaag heen. Hoe dikker deze ozonlaag is, hoe meer UV-straling wordt tegengehouden. 

Zonkracht - UV-index

Het KNMI meet dagelijks hoeveel UV-straling de aarde bereikt en verwerkt de informatie in de zonkrachtberichten. Als je je huidtype en de zonkracht weet, kun je zelf berekenen hoelang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. De zonkracht wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 10, ook wel UV-index genoemd:

1-2

=

bijna geen zonkracht

3-4

=

zwakke zonkracht

5-6

=

matige zonkracht

7-8

=

sterke zonkracht

9-10

=

zeer sterke zonkracht

Huidtype en kenmerken: van een blanke huid tot getinte huid

Iedereen heeft een ander type huid. Zo zijn er mensen met een lichte huid die meteen verbranden, maar ook mensen die bij de eerste zonnestralen meteen een lekkere teint te pakken hebben. In principe maakt men onderscheid in vier huidtypes: 

huidtype 1

=

60

huidtype 2

=

100

huidtype 3

=

200

huidtype 4

=

300

Weet je niet welk huidtype jij hebt? Doe dan je huidtypetest op de andere pagina.

 

Hoelang kun je in de zon zonder te verbranden?

Hoelang je in de zon mag blijven, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de zonkracht van die dag en je weet hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Heb je bijvoorbeeld huidtype 2 en is de zonkracht die dag 3, dan kun je 100 : 3 = ongeveer 33 minuten probleemloos in de zon blijven. Dit geldt voor de uren tussen 12 en 3 uur. Ga je daarvoor of daarna de zon in, dan kun je er wat langer van genieten. Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.

 

Ook is het zo dat je per jaar niet meer dan 100 MED aan zon of zonnebank stralen ontvangen

(MED = Minimale Erytheem Dosis.)

Stel voor: je weet dat je bij 25 minuten verbrandt, dus 20 minuten is jouw maximumtijd.

Zou je dus vandaag 20 minuten gaan zonnebanken, dan staat deze 20 minuten gelijk aan 1 MED. Erytheem is de medische term voor zonnebrand / verbranding van de huid.

Nu is de regel in Nederland, omdat de zon niet dagelijks schijnt, dat je dit het beste over een jaar kunt verspreiden, "dit is ook het beste voor je huid".

Gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS kun je het best maximaal 50 MED ontvangen onder de zonnebank.

Daarnaast ontvang je jaarlijks bij normaal gebruik 50 MED buiten in de zon.

1 dag in de zon op een hete zomerdag op het strand staat ongeveer gelijk aan 5 MED!

Dat is dus 1/10 van wat je eigenlijk per jaar buiten mag ontvangen, oftewel gelijk aan 5 zonnesessies onder de zonnebank.

Hiermee wil ik aangeven dat de zon buiten veel intensiever kan zijn dan de zonnebank binnen. Voor je huid kun je dus veel beter kiezen voor een kleurtje onder de zonnebank dan buiten vol in de zon te liggen.

Het grote voordeel van de zonnebank is dat deze elke dag dezelfde hoeveelheid UV uitstraalt en een tijdklok heeft,  zodat je niet onnodig teveel UV-straling op je huid laat komen.

De zon buiten is altijd wisselend, denk aan jaargetijde, wolken, ligging t.a.v. de evenaar, tijdstip van de dag, etc.

Ook hier geldt: niet geschikt voor huidtype 1 en pas vanaf 18 jaar

 

 

 

 

« Vorige pagina